PS4 vs PS4 Pro vs PS5: Care este diferența?

Cuprins

Chiar și dintr-o privire asupra specificațiilor, PS5 se află într-o ligă diferită de PS4 și chiar de PS4 Pro. Sony și-a îmbunătățit capacitățile platformei sale în toate privințele. Mai jos veți găsi un tabel care compară diferențele dintre PS4, PS4 Pro și PS5, astfel încât să puteți decide dacă merită să rămâneți cu PS4 sau să cumpărați PS5.

La sfârșitul anului 2016, lumea gamerilor s-a îmbogățit cu noile console create de Sony: PS4 Pro și PS4 Slim, care se regăsesc în oferta producătorilor sub denumirea de PS4, deoarece înlocuiește vechiul model lansat în 2013. Decizia de cumpărare poate fi destul de dificilă, având în vedere că ambele console sunt bune și mai ales cu PS5 lansat tot în noiembrie 2020. Ca succesor al PS4, PS5 vine cu o arhitectură complet nouă, stocare mai rapidă și suport pentru rezoluție mai mare. Evident, există diferențe. Grafica, puterea sau conectivitatea joacă un rol important în experiența fiecărui jucător, iar diferențele din acest domeniu pot înclina balanța.

Când arăți PS4 Pro vs PS4

Din punct de vedere fizic, cele două console sunt similare. PS4 Pro este, într-adevăr, ceva mai mare, diferența vizibilă fiind stratul suplimentar pe care îl are față de PS4. În cifre, PS4 măsoară 275,1 x 305,1 x 53,1 mm, în timp ce PS4 Pro măsoară 295 x 327 x 55 mm. De asemenea, greutatea variantei Pro aduce o jumătate de kg în plus.

Conectivitate

La capitolul conectivitate, PS4 Pro vine cu câteva elemente în plus, precum un port USB suplimentar, un port audio optic și un HDMI 2.0 a, ceva mai bun decât versiunea HDMI 1.4 pe care o găsim pe PS4. În rest, lucrurile stau asemănător, cele două console oferind destul de multă flexibilitate. Este oarecum normal ca PS4 Pro să fie mai bine echipat din acest punct de vedere, având în vedere că are ceva mai mult spațiu disponibil.

PS4 Pro este o consolă mult mai puternică decât PS4

Putem descoperi o primă diferență majoră atunci când vorbim despre putere. Procesorul grafic al consolei PS4 Pro este de peste 2 ori mai puternic decât procesorul pe care îl găsim pe PS4, ceea ce înseamnă jocuri mult mai clare și mai fluide.

PS4 Pro poate rula la 4,2 teraflopi, spre deosebire de 1,84 teraflopi găsiți în PS4. Mai exact, teraflops este instrumentul prin care se măsoară performanța consolei. Putem compara această unitate de măsură cu puterea unei mașini.

În ceea ce privește memoria RAM, PS4 și PS4 Pro sunt pe aceeași lungime de undă: 8 GB GDDR5. Diferența este dată de memoria de 1 Gb oferită de PS4 Pro, destinată aplicațiilor uzuale, care nu sunt jocuri.

Diferența grafică dintre cele două console

Aproape toate jocurile pot fi jucate atât pe PS4, cât și pe PS4 Pro la calitate bună. Diferența apare în micile detalii, care fac din PS4 Pro o consolă ceva mai realistă, cu texturi de mai bună calitate și efecte de iluminare mai interesante. Evident, pentru a descoperi diferențele ai nevoie de un televizor 4K de foarte bună calitate. O comparație YouTube între cele două console ar putea să nu arate nicio diferență vizibilă.

Pentru cei pretențioși, PS4 Pro poate fi un mare plus din punct de vedere grafic. Dacă vrei să joci fără pretenții uriașe, PS4 Slim poate fi consola ideală. Cea mai evidentă diferență este luminozitatea, care aduce mai mult dinamism jocurilor jucate cu PS4 Pro.

Unul dintre motivele pentru care ar trebui să luați în considerare PS4 Pro este faptul că acceptă rezoluția 4K/HDR, în timp ce versiunea slim acceptă doar Full HD/HDR. Evident, trebuie să ai un televizor care să suporte această rezoluție. Daca il ai, diferentele sunt vizibile. Este adevărat că din punct de vedere tehnic, PS4 Pro nu rulează la o rezoluție nativă 4K, decât în ​​anumite jocuri, dar se apropie de acest standard de cele mai multe ori.

Am nevoie de un televizor 4K pentru a folosi PS4 Pro?

Consola poate rula pe aproape orice tip de televizor. Totuși, dacă vrei o experiență superioară, trebuie să ai un televizor 4K. Unele jocuri folosesc o metodă numită  Supersampling  pentru a îmbunătăți grafica, care necesită un televizor 4K. Există și jocuri care rulează la capacitate maximă pe orice alt tip de televizor. Chiar dacă nu ai un televizor de acest gen, merită să investești într-un PS4 Pro din alte motive.

Cât de bine funcționează jocurile PS4 pe Ps4 Pro?

Dacă aveți jocuri PS4 și doriți să treceți la PS4 Pro, le puteți folosi fără nicio problemă. Toate jocurile PS4 acceptă modul PS4 Pro cu grafică îmbunătățită, dar unele sunt mai bune decât altele. Dacă vrei cât mai multe rezultate, iată câteva jocuri care merită încercate: Horizon Zero Dawn, Resident Evil 7, Rise of the Tomb Raider, The last of Us Remastered sau The Last Guardian.

Merită să treceți de la PS4 la PS4 Pro?

Răspunsul poate diferi în funcție de situație. Dacă ai un PS4 cu televizor 1080p, nu merită să faci o astfel de investiție, deoarece costurile sunt mult mai mari decât beneficiile pe care le ai. Dacă, în schimb, ai un televizor 4K, diferențele pot fi vizibile și merită să investești într-un PS4 Pro.
Dacă este prima ta consolă Sony, chiar merită să investești într-un PS4 Pro în loc de un PS4.

Comparație între PS4 vs PS4 Slim vs PS4 Pro vs PS5

 PS4PS4 SLIMPS4 PROPS5
Procesor:AMD 8 nuclee la 1,6 GHzAMD 8 nuclee la 1,6 GHzAMD 8 nuclee la 2,1 GHzAMD 8 nuclee la 3,5 GHz
memorie RAM:8 GB GDDR58 GB GDDR58 GB GDDR5 + 1 GB16 GB GDDR6
Depozitare:HDD de 500 GBHDD de 500 Gb și 1 TBHDD 1TBSSD 825 GB
GPU:AMD 1.84 TFLOPSAMD 1.84 TFLOPSAMD 4.20 TFLOPSAMD 10.28 TFLOPS
Video:HDRHDR4K / HDR4K@120Hz / 8K
Streaming media 4K:NUNUȘIȘI
Conectivitate:-2 x USB 3
-WiFi N -Bluetooth
2.1
-2 x USB 3.1
-WiFi AC -Bluetooth
4.0
-3 x USB 3.1
-WiFi AC -Bluetooth
4.0
-1 x ieșire HDMI
-1 x USB tip A
-2 x USB tip A (10 Gbps)
-1 x USB tip C
-WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax
-Bluetooth 5.1
Consumul de energie:maxim 165Wmaxim 165Wmaxim 310Wmaxim 220W
dimensiuni:275x53x305 mm265x39x288 mm295 x 55 x 327 mm260x104x390 mm
Greutate:2,7 kg2,1 kg3,3 kg4,5 kg

Tabel de comparație PS4 vs PS4 Slim vs PS4 Pro vs PS5

Merită să treceți de la PS4 Pro la PS5?

PS5 a fost lansat în noiembrie 2020 în întreaga lume. Ca succesor al PS4, PS5 vine cu o arhitectură complet nouă, stocare mai rapidă și suport pentru rezoluții mai mari.

Este lansat în două versiuni: PS5 Standard Edition și PS5 Digital Edition. Aceasta din urmă este o versiune complet digitală a consolei PS5, fără unitate de disc, iar utilizatorii pot accesa PlayStation Store pentru a cumpăra și descărca jocurile lor preferate.

Fără îndoială că între aceste două console, PS5 este superior în aproape toate aspectele. Cu o tehnologie mult mai avansată și cu capacitatea de a juca jocuri vechi PS4, este o alegere ușoară care merită să treceți de la PS4 la PS5. Problema este că stocurile sunt epuizate sau prețurile PS5 sunt umflate.

PS5 vs PS5 Digital Edition: care este diferența?

Indiferent de consola pe care o alegeți, specificațiile pentru PS5 Standard și PS5 Digital Edition sunt aceleași. Prima și cea mai semnificativă diferență între PS5 standard și PS5 Digital Edition este că prima vine cu o unitate de disc, iar cea de-a doua fără o unitate de disc. Dacă aveți o colecție mare de jocuri fizice PS4 sau o colecție de filme pe disc, cu siguranță aveți nevoie de versiunea standard cu o unitate de disc.

PS5 Digital Edition înseamnă că nu va fi deloc compatibil cu jocurile care vin pe disc. Pentru a juca jocuri pe PS5 Digital Edition, va trebui să descărcați jocurile online și să le stocați direct pe consolă.
Prețul pentru PS5 Digital Edition este de aprox. Cu 100 de euro mai puțin decât versiunea disc.

PS5 – servicii de streaming video

În acest moment, vei găsi multe servicii de streaming suportate de PS5, inclusiv cele mai importante servicii precum Netflix, Amazon Prime Video, HBO, Disney Plus, Hulu, Apple TV etc.  Dezavantajul este că PS5 nu acceptă Dolby Atmos sau Dolby Vision.

PS5: preț și de unde să cumpăr?

Deși PS5 există de ceva vreme, există încă probleme cu stocurile sau le găsim la prețuri excesiv de mari – cca. 4000 lei. Pentru un pret acceptabil – aprox. 3000 lei, trebuie să așteptați ceva timp și să verificați frecvent stocurile la comercianții de mai jos:

Știri similare